Footfall & omzet tendensen

Eind september was de verwachting nog dat we geleidelijk aan opnieuw zouden kunnen aanknopen met de bezoekersaantallen van 2019, maar de tweede lockdown gedurende de maand november en de resterende beperkingen in december hebben echter roet in het eten gestrooid.

In de maand oktober bezochten 8.251.971 bezoekers de 24 shopping centra*, hetgeen een stijging was met 4.68% t.o.v. de maand september, maar 20.11% minder dan in oktober 2019.

In november waren alle niet-essentiële winkels dan verplicht gesloten, hetgeen resulteerde in 2.808.229 bezoekers of 72.53% minder dan in 2019. Toch is dit meer dan het dubbele dan in de maand april tijdens de eerste lockdown.

In december telden we dan 9.775.726 bezoekers of 30.62% minder dan in 2019, hetgeen natuurlijk te verklaren valt door de beperkende maatregelen die nog van kracht zijn (horeca gesloten, alleen winkelen gedurende max 30’, enz… ).

De omzetten lagen in het 4de kwartaal natuurlijk ook lager dan in 2019 door de sluiting van de niet-essentiële winkels in november en de beperkende maatregelen in december. Toch zien we aanzienlijke verschillen tussen de verschillende branches: woning- en huishoud-inrichting presteerden ontegensprekelijk het best, maar ook de persoonsverzorging & gezondheid deden het goed. Meest getroffen is de mode (kleding & schoenen) en natuurlijk de horeca, die langer gesloten is.

De bezoekersaantallen in januari en februari volgen dezelfde trend als in december 2020 ttz +/- 30% minder bezoekers dan in dezelfde maanden van 2020.

(*): De 24 Shopping Centra zijn in volgorde van GLA (Gross Leasable Area): Wijnegem Shopping Center , l’Esplanade (Louvain-La-Neuve), Docks Bruxsel, City 2 (Brussel), Médiacité (Liège), Shopping cora Rocourt, Shopping cora Châtelineau, Waasland Shopping (Sint-Niklaas), Les Grands Prés (Mons), Woluwe Shopping Center (Brussel), Shopping cora Messancy, Shopping Les Bastions (Tournai), Galeries St-Lambert (Liège), Shopping cora La Louvière, Rive Gauche ( Charleroi ), Westland Shopping Center (Brussel), Ring Shopping Kortrijk Noord, K in Kortrijk , Shopping Center Belle-Ile (Liège), Shopping cora Anderlecht, Shopping Nivelles , Genk Shopping 1 , Centre Commercial Ville 2 (Charleroi) en Shopping Center M2 (Maasmechelen).

Overige nieuwsberichten